Khamis, 2 Disember 2010

Pasta goreng orang bujang

Pasta

Bosan makan pasta dengan kuahnya? Tak tahu nak masak apa dengan pasta? Goreng ajee style orang bujang, kan senang.


Bahan-bahan ( 1-2 orang )

  • 2-3 cawan pasta/macaroni (ikut size, nak lagi menarik boleh beli pasta shape yang rare e.g: siput)
  • 1 pek kecil perencah nasi goreng adabi (boleh ganti dengan apa-apa perencah yang lain, tapi better dalam bentuk paste)
  • 1 cawan mix vege
  • Segenggam dada ayam yang dipotong dadu
  • 2-3 sudu minyak bijan
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Lada sulah (ikut kepedasan)
  • 2 SB Minyak untuk menggoreng, 2 SB minyak untuk merebus pasta
  • Serbuk perasa (jika perlu)

Cara-cara

  1. Rebus pasta mengikut masa yang tertulis pada bungkusan pada air mendidih yang telah dicampurkan sedikit minyak.
  2. Siapsediakan bahan-bahan lain untuk menggoreng pada 6 minit sebelum pasta diangkat dan ditos.
  3. Panaskan minyak, dan gorengkan perencah nasi goreng bersama ayam sehingga daging mati. Besarkan sedikit api.
  4. Masukkan mix vege dan kacau lagi.
  5. TIPS: Angkat pasta 1-2 minit lebih awal dari masa yang tertera pada bungkusan. Ini untuk mengelakkan pasta dari terlalu lembik selepas digoreng semula.
  6. Perlahankan api, dan masukkan pasta yang dah siap ditoskan. Gaul semuanya sehingga sebati.
  7. Masukkan minyak bijan, serbuk lada sulah, garam dan gula. Rasa masakan, jika sudah ok, padamkan api dan siap untuk dihidang.
  8. Isi bahan-bahan hanyalah basic seperti masak nasi goreng, boleh ditambah lagi dengan pelbagai bahan lain jika mahu. Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan